26 Ιουνίου 2015

Αναμνήσεις απο το νηπιαγωγείο και το δημοτικό

Αναμνήσεις που μου έρχονται στο μυαλό απο τα χρόνια που πέρασαν..απο το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο.Σκεφτόμουν αν παρόμοιες εικόνες υπάρχουν και στην μνήμη κι άλλων ανθρώπων..διαβάστε και πείτε μου..
Μέσα της δεκαετίας του '80 με αρχές της δεκαετίας του '90 στην δικιά μου περίπτωση και τι να πρωτοθυμηθώ...


-Κάθε πρωί η μαμά να μου ετοιμάζει το τσαντάκι μου με το τοστ,το παγουρίνο και κάποιες φορές αυτο το εκνευριστικό ποτηράκι που δίπλωνε...

-Στο νήπιο να παίζουμε με τις ώρες με πλαστελίνες,χαρτονάκια και μαρκαδόρους..και επειδή μάλλον δεν είχαμε ακόμα κανονική και πλήρη γνώση των χρωμάτων..το ανοιχτό καφέ δεν υπήρχε σαν λέξη αλλά η λέξη ''τσιρλί'' υπήρχε...


-Φτιάχναμε ''χαπάκια'' απο πλαστελίνη..Θυμάμαι χρησιμοποιούσαμε το πίσω μέρος του μαρκαδόρου (που είχε τρύπα) και πιέζαμε στην πλαστελίνη..έτσι δημιουργούσαμε ένα σωρό πολύχρωμα χαπάκια...ευτυχώς δεν τα τρώγαμε κιόλας..

-Βέβαια τρώγαμε άλλα πράγματα...στα διαλλείματα,πολλές φορές,παίζαμε ή το μανάβη (όπου ότι χορτάρι υπήρχε στην αυλή,το βαφτίζαμε μαϊντανό) ή το ζαχαροπλάστη με βασικό συστατικό της τούρτας σοκολάτας,την λάσπη...και δυστυχώς αυτό κάποιες φορές το τρώγαμε (!)

-Το γράμμα ''ητα'' δεν υπήρχε..ήταν το ''η'' του ήλιου και το ''ι'' το ''ι'' του ιπποπόταμου...


-Θυμάμαι πως τα περισσότερα παιδάκια έφερναν μαζί τους στο σχολείο (εκτός απο τις κασσετίνες -παιχνιδομηχανές) τα πλαστικά ζωάκια τους,τα μικρά πονυ,κάτι δεινοσαυράκια,αυτοκινητάκια,τη bibibo..ότι μπορεί να φανταστεί κανείς κι όλα αυτά έκαναν παρέλαση στο θρανίο ..

-Τους δασκάλους και τους γονείς μας να παλεύουν να μας μάθουν την προπαίδεια και εμείς να μαθαίνουμε με απίστευτη ευκολία το 5,10,15 (εξ αιτίας του κρυφτό) και να τυραννιόμαστε με του 7,του 8 και του 9...

-Μια άλλη δημιουργική απασχόληση ήταν τα πολύχρωμα γομίδια..τέχνη το είχαμε κάνει το γομίδι..διαλέγαμε το χρώμα της γόμμας και τρίβαμε για να βγούν τα γομίδια ..κι αν δεν είχαμε πολύχρωμες γόμμες ,διαλέγαμε τις λευκές και τρίβαμε σε κομμάτια βιβλίων που είχαν χρώμα..μετά χωρίζαμε τα γομίδια σε κατηγορίες βάσει του χρώματος και αυτό ήταν..γεμίζαμε χαρά..


-Μαθαίναμε να φυτεύουμε τη φακή σε μπολάκια γιαουρτιού με βαμβάκι...και με καμάρι να την βλέπουμε να μεγαλώνει..


-Στο δημοτικό μας,ένας δάσκαλος,μας είχε φέρει αυγά μεταξοσκώληκα...τρέλα με τα μουρόφυλλα..αξεπέραστη χαρά με τις μικρές κάμπιες και μετέπειτα μικρές,χοντρούλες πεταλουδίτσες..


-Το φυτολόγιο και την χαρά μου κάθε φορά που πρόσθετα ένα ακόμα φυλλαράκι στη συλλογή μου..

-Τα τετράδια που ήταν οι σελίδες τους μισές λευκές και μισες με γραμμές..δε θυμάμαι να είχα γράψει κάτι παρα μόνο να ζωγράφιζα..


-Τα βιβλία του δημοτικού μας και τα βιβλία ''χαρούμενες διακοπές''..που πάντα ήθελα να πάρω αλλά σχεδόν ποτέ δεν ολοκλήρωνα..

-Το τραγούδι ''lambada'' που έπαιζε στα σχολικά πάρτυ και τις ανάλογες φουστίτσες που ήταν τότε της μόδας...

-Όταν πηγαίναμε σε πάρτυ και έπαιζαν ''πιο σοβαρα'' τραγούδια απο τα παπάκια (τύπου wind of change) συνήθως χόρευαν αγοράκια με αγοράκια και κοριτσάκια με κοριτσάκια..

-Θυμάμαι το μπουγέλωμα στην τελευταία μέρα του δημοτικού..
Μεγαλώσαμε πια..θα πάμε στο γυμνάσιο..

3 σχόλια: