22 Φεβρουαρίου 2016

Όχι σκουπίδια,όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές...



Και ποιός δε θυμάται τον γλάρο και το μήνυμα του ...
«Ααααχ! Καλοκαίρι. Μας περιμένουν οι χαρές της θάλασσας. Της καθαρής θάλασσας. Γι’ αυτό προσέξτε! Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές. Για να μπορούμε να χαιρόμαστε όλοι μας την καθαρή θάλασσα κι αυτό το καλοκαίρι.»

Ήταν το 1983 όταν το συγκεκριμένο διαφημιστικό της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, κατά κόσμον HELMEPA, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην ελληνική τηλεόραση.


Μέσα στα πλαίσια του εθελοντισμού, ο ζωγράφος Σταύρος Γεωργιάδης, δημιουργεί και χαρίζει στον οργανισμό το Γλάρο που από εκείνη τη στιγμή και μετά πρωταγωνιστεί σε κάθε καλοκαιρινή εκστρατεία. Το μήνυμα κάνει κάθε χρόνο πρεμιέρα στις αρχές Ιουνίου και αποδεικνύεται διαχρονικό. Οι Έλληνες πια ακούγοντας τα λόγια του συμπαθητικού πτηνού, σκέφτονται πως «τέλος πια τα ψέματα, το καλοκαίρι είναι εδώ.»

Με το κύμα να σκάει στα βράχια και φόντο τον καταγάλανο ουρανό, ο Γλάρος στέλνει παντού το μήνυμα της εκστρατείας το οποίο είναι ένα: κοιτάξτε να φροντίζετε τις παραλίες μας και να μην τις μολύνετε με σκουπίδια γιατί πάλι εσείς θα τις επισκεφτείτε. Και όταν γίνει αυτό, καλό θα είναι θα τις βρείτε καθαρές για να μπορέσετε και να τις χαρείτε.

Αυτά τα τόσο απλά και μεστά λόγια έχουν ταξιδέψει ακόμη και στους ωκεανούς πάνω στα 450 ποντοπόρα πλοία της HELMEPA, ενώ αντίτυπα έχουν σταλεί και στο εξωτερικό. Σε άλλες μεσογειακές χώρες, ο Γλάρος χρησιμοποιήθηκε σε ανάλογες πρωτοβουλίες με σκοπό την προστασία των θαλασσών. Αλλά και ως διαφημιστικό σποτάκι, προβλήθηκε σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα από τη δράση εθελοντικών ομάδων, οι αφίσες όπου ποζάρει ο Γλάρος αναρτώνται σε αμέτρητες γειτονιές, σχολεία και παραλίες. Δυστυχώς όμως για πολλούς ανθρώπους, το σποτ κατέληξε να είναι σαν ένα ελαφρό σουξέ. Όλοι το τραγουδάνε, αλλά κανένας δεν προσέχει τα λόγια.


Ο Γλάρος πια μεγάλωσε. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται με γυαλάκια και περιστοιχισμένος από μικρά γλαράκια τα οποία αναλαμβάνουν να συνεχίσουν το έργο του. Στα τόσα χρόνια προσπάθειας και ενημέρωσης των πολιτών, θα έλεγε κανείς πως η εκστρατεία αποδείχθηκε πετυχημένη και ανεπιτυχής μαζί. Πετυχημένη γιατί κατάφερε να αντέξει στο χρόνο. Ανεπιτυχής γιατί ανατρέχοντας στις πανέμορφες παραλίες της Ελλάδας, θα διαπιστώσουμε πως ακόμα και τώρα μετά από τόσα χρόνια, την ομορφιά διακόπτουν μπουκάλια, σακουλάκια και κουτιά. Κοινώς, σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές. Ας ελπίσουμε μόνο ο Γλάρος μας και οι διάδοχοί του να έχουν κουράγιο για να συνεχίζουν να θυμίζουν στους ανθρώπους το καθήκον τους.

πηγή:arive.gr
      κείμενο:Ιωάννα Αναστασιάδου
      επιμέλεια:Αλέξανδρος Κόγκας Τάσος Θώμογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου