21 Νοεμβρίου 2014

Η καταστροφή του Challenger το 1986


Στις 28 Ιανουαρίου 1986 το διαστημικό λεωφορείο Challenger πραγματοποίησε την τελευταία του εκτόξευση,η οποία ήταν και καταστροφική.
Μετα απο συνεχόμενες αναβολές λόγω διαφόρων προβλημάτων,η NASA έδωσε την τελική έγκριση και έτσι η διαδικασία εκτόξευσης ξεκίνησε κανονικά.Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και αφού είχε φτάσει ήδη σε ύψος 15 περίπου χιλιομέτρων ,το σκάφος αρχίσε να διαλύεται.

Η καμπίνα του πληρώματος δεν καταστράφηκε αλλά μετά την έκρηξη αποκολλήθηκε απο το υπόλοιπο σκάφος και μετά απο λίγα λεπτα προσέκρουσε βίαια στον ωκεανό.Σ αυτό το σημείο επήλθε κι ο ακαριαίος θάνατος του πληρώματος.

Βέβαια,ενδέχεται κάποια μέλη του πληρώματος να είχαν χάσει τις αισθήσεις τους κατά την έκρηξη όμως σύμφωνα να τις μελέτες που έγιναν αργότερα ,διαπιστώθηκε πως κάποιοι μοχλοί είχαν μετακινηθεί απο ανθρώπινη παρέμβαση σαν ύστατη προσπάθεια ανάκτησης ελέγχου της καμπίνας.

Το πλήρωμα του Challenger ήταν επταμελές και ήταν η πρώτη φορά που εκτός απ τους εξειδικευμένους χειριστές, μέλος του πληρώματος ήταν και μια αμερικανίδα πολίτης.


Ακολουθεί και ένα βίντεο απο την εκτόξευση και την καταστροφή του σκάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου