6 Ιουνίου 2015

Ο ατσίδας- 1962


Μία απ τις αγαπημένες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με χαρακτηριστικές ατάκες και υπέροχες ερμηνείες...
Οι ατάκες της ταινίας χαρακτηριστικές...''στρίβειν δια του αρραβώνος''...''Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα,είμαστε''...''Όλα τ' άλλα είναι ατμός''...
Η υπόθεση της ταινίας εξελίσσεται στην Θεσσαλονίκη όπου ο Αλέκος (Ντίνος Ηλιόπουλος) έχει δεσμό με την Βούλα (Μαίρη Βούλγαρη) αλλά δεν μπορεί να την παντρευτεί γιατί ο πατέρας του (Παντελής Ζερβός) θέλει να κανονίσει εκείνος το γάμο τόσο του Αλέκου όσο και της αδελφής του Άννας (Ζωή Λάσκαρη),η οποία πάλι με τη σειρά της,έχει δεσμό με τον Αντώνη (Στέφανος Στρατηγός) ο οποίος θέλει να αποφύγει το γάμο..


Ωστόσο, ο Γρηγόρης (Βαγγέλης Πρωτοπαππάς), ο αδελφός της Βούλας, βρίσκει κάποια ερωτικά γράμματα που της είχε στείλει ο Αλέκος. Και του απαγορεύει, απειλώντας τον να τον σκοτώσει, να την ξανασυναντήσει, εκτός εάν δηλώσει πως την παντρεύεται.

Στην προσπάθειά του, το ζευγάρι να βρεθεί, ανακαλύπτει ένα απόμερο μέρος, ένα μαγαζί που δουλεύει ως σερβιτόρος εκεί, ο Θρασύβουλος (Θανάσης Βέγγος). Εκεί, ο Αλέκος, συναντά τον Αντώνη, χωρίς να ξέρει ότι είναι ο αγαπημένος της αδελφή του και αρχίζουν και συζητάνε για τα προβλήματα που έχουν οι αδελφές, οι οποίες εξαρτώνται από τον αδελφό. Έτσι, ο Αντώνης, μαθαίνει στον Αλέκο τη μέθοδο στρίβειν διά του αρραβώνος, το οποίο ηρεμεί τα πράγματα με το σόι της νύφης, δίνοντας χρόνο στον γαμπρό να χωρίσει την αρραβωνιαστικιά του.


Οι πράξεις της Άννας και του Αλέκου γίνονται γνωστές στον πατέρα, ο οποίος θυμώνει, αλλά δέχεται να συναντήσει τους δεσμούς των παιδιών του. Όταν ο Αλέκος βλέπει τον Αντώνη, τα χάνει, και λιποθυμά. Και αποκαλύπτει στην οικογένειά του το κόλπο του στρίβειν διά του αρραβώνος, η Άννα όμως που προσποιείται ότι ήπιε δύο σωληνάρια κινίνο, κάμπτει τις αντιρρήσεις της οικογένειά της, και τα βρίσκει με τον Αντώνη, ο οποίος την αγαπά. Από την άλλη, στη γνωριμία με το σόι του Γρηγόρη όλα κυλούν ομαλά και ο πατέρας δίνει τις ευχές του. 


Το τέλος της ταινίες τους βρίσκει όλους ευτυχισμένους, και με τον Γρηγόρη, που τόσο καιρό απειλούσε τον Αλέκο, να βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς ο αδελφός της δικιάς του αγαπημένης του λέει πως θα τον σκοτώσει αν δεν δηλώσει πως την παντρεύεται, έτσι, λοιπόν, και ο Γρηγόρης, εφαρμόζει τη μέθοδο του στρίβειν διά του αρραβώνος.

Η ταινία προβλήθηκε πρώτη φορά στις 15 Ιανουαρίου 1962 και βασίζεται στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, ''Εξοχικόν κέντρον ο έρως.''
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Δαλιανίδη.
Επίσης θα δούμε να τραγουδούν η Μαίρη Λίντα, ο Μανώλης Χιώτης και ο Ντίνος Ηλιόπουλος..



πληροφορίες και βασικό κείμενο:el.wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου