12 Μαΐου 2015

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ


Ήταν 26 Απριλίου 1986, όταν κατά τη διάρκεια ενός τεστ λειτουργίας ο αντιδραστήρας νο 4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας κατέρρευσε έπειτα από απανωτές εκρήξεις. Στην περιοχή σήμανε συναγερμός. Τόνοι ραδιενέργειας εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, μολύνοντας τα πάντα: το έδαφος, τα νερά, τον αέρα, ακόμη και τους ανθρώπους.
Η τότε πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός. Δεν ενημέρωσε κανέναν παρά μόνο τρεις μέρες μετά. Όταν οι εργαζόμενοι σε ένα σουηδικό πυρηνικό εργοστάσιο αντελήφθησαν την ακτινοβολία που ταξίδευε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα λάθη ήταν τραγικά από την πρώτη στιγμή. Για δεκατρείς μέρες η φωτιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα που είχε σημειωθεί η έκρηξη έκαιγε ακατάπαυστα. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι επιστρατεύθηκαν προκειμένου να περιορίσουν τη μόλυνση. Πυροσβέστες, στρατιώτες, ακόμη και απλοί πολίτες οι οποίοι δυστυχώς δε γνώριζαν με τι είχαν να κάνουν.


Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ανθρώπους που το χρώμα των ματιών τους άλλαξε από τη ραδιενέργεια. Πτώματα ενταφιάστηκαν σε φέρετρα απο μόλυβδο για να μην μολύνουν το έδαφος. Κάποιοι άλλοι αντιμετώπισαν σοβαρά παθολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα καρδιακά, παράλυση ή ακόμη και διάφορες μορφές καρκίνου. Ασθένειες που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να στοιχειώνουν τις ζωές τω ίδιων αλλά και των συγγενών τους.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, τα απομεινάρια του ατυχήματος εξακολουθούν να υφίστανται. Μία ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων γύρω από το Τσερνόμπιλ προειδοποιεί για τους επίδοξους επισκέπτες. Ότι, δεν έκανε το καθεστώς εκείνης της εποχής για να προστατέψει εκατομμύρια πολίτες όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και τις γύρω χώρες.


Η κυβερνητική επιτροπή που ερευνούσε το ατύχημα, με επικεφαλής τον Βαλέρι Λεγκασόβ, έφτασε στο Τσερνόμπιλ το απόγευμα της 26ης Απριλίου. Μέχρι τότε δύο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και 52 βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Τη νύχτα από 26 προς 27 Απριλίου, περισσότερες από 24 ώρες μετά την έκρηξη, η επιτροπή, αντιμέτωπη με πλήθος αποδείξεων για ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και αριθμό περιπτώσεων έκθεσης σε ακτινοβολία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την καταστροφή του αντιδραστήρα και να δώσει την εντολή για εκκένωση της κοντινής πόλης του Πριπυάτ.

Η εκκένωση ξεκίνησε στις 2:00μμ της 27ης Απριλίου. Για να μειωθούν οι αποσκευές, ειπώθηκε στους κατοίκους ότι η εκκένωση ήταν προσωρινή, διάρκειας περίπου τριών ημερών. Ως αποτέλεσμα, στο Πριπυάτ παραμένουν ακόμα προσωπικά αντικείμενα, τα οποία δεν θα μπορέσουν ποτέ να μετακινηθούν λόγω της ραδιενέργειας.

Αξίζει να παρακολουθήσετε κάποιο απο τα επόμενα βίντεο με το χρονικό της καταστροφής..



Αν θέλετε δείτε επίσης πως εξαπλώθηκε το ραδιενεργό νέφος τις πρώτες μέρες μετά απο την έκρηξη και σε τι χρόνο έφτασε στην χώρα μας..


πηγή κειμένου:news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου